2014. április 9., szerda

Krumplis gombóc

 

Egy sváb specialitás, ami az egyik legfinomabb köret - számomra - főzelékek, káposztás ételek mellé. Tésztájából sok minden készülhet: levesbetét, nudli, barátfüle (Marmaladentaschler), töltött gombóc, valamint tócsni-szerűen is kisüthető zsiradékban. 

A pontos recept Midi néni sváb étel- és süteménykülönlegességeket bemutató könyvéből van. Nagymamám nem mért hozzá semmit, csak érzésre gyúrta össze a hozzávalókat.

Hozzávalók:

3 db nagy, főtt krumpli
25 dkg liszt
1 db tojás
1 evőkanál fagyos zsír
1 csipet só

A krumplikat héjukban megfőzöm, megpucolom, krumplinyomóval összetöröm.

A lisztet összemorzsolom a krumplival, majd hozzáadom a felvert tojást, sót, zsírt. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, kisodrom. Felszeletelem és nagyobb diónyi gombócokat formálok belőle.

Lobogó, sós vízben jó 10 percig főzöm a gombócokat. Nem kell leöblíteni! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése